osteoporoosi

Myös Lapsilla On Havaittavissa Osteoporoosia

Lapsilla on jonkin verran osteoporoosia, myös oireista osteoporoosia. Lapsipotilailla kalsiumin saannin riittämättömyys aiheuttaa ison ongelman. Monella potilaalla maitovalmisteet eivät kuulu lainkaan ruokavalioon eikä kalsiumin saantia ole turvattu muilla keinoin.

– Luun huippumassa kasvatetaan jo paljon luultua aiemmin, dosentti Outi Mäkitie sanoo. – Puberteetti-iässä luun määrä yli kaksinkertaistuu. Tytöillä luumassan huippupitoisuus saavutetaan noin kaksi vuotta kuukautisten alkamisen jälkeen, pojilla noin 20-vuotiaana.

Jos luuston kehitys häiriintyy lapsena, huippumassa jää matalaksi. Tämä heikentää luun laatua. Matala huippumassa taas johtaa suurentuneeseen murtuma-alttiuteen myös aikuisena. Osteoporoosille on tyypillistä pieni luumassa ja luuston mikroarkkitehtuurin rappeutuminen.

Murtumat jäävuoren huippu

Matala luun huippumassa, heikentynyt luun laatu ja oireettomat nikamamurtumat voivat jäädä havaitsematta. Ne johtavat suurentuneeseen murtumariskiin ja varhaiseen aikuisiän osteoporoosiin. Jäävuoren huipulla havaitaan oireiset nikamamurtumat ja toistuvat raajamurtumat. Outi Mäkitie kertoo, että lapsilla on huolestuttavan paljon matalaenergisiä murtumia.

Lasten osteoporoosi voi olla primaaria tai sekundaaria. Sekundaariseen osteoporoosiin voivat johtaa esimerkiksi krooniset sairaudet, liikunnan puute, hormonaaliset ongelmat. Tärkeimpiä osteoporoosin riskiryhmiä ovat liikuntavammaiset lapset, elinsiirto- ja syöpäpotilaat.

Ehkäisy on parasta hoitoa

Lasten osteoporoosin toteamisen ja hoidon viivästyminen voi johtaa pysyvään haittaan. Luusto rakennetaan lapsena, joten tehokkainta osteoporoosin hoitoa on sen ennaltaehkäisy. Muita hoitoja ovat liikunta ja fysioterapia sekä ravintovalmisteet. Vasta viimeisenä mennään lääkkeelliseen hoitoon.

Luun huippumassaan vaikuttavat perinnöllisten ja hormonaalisten tekijöiden ohella liikunta ja muut elämäntavat sekä luuston rakennusaineiden kalsiumin ja D-vitamiinin saanti. Dosentti Mäkitie miettii näiden ravintoaineiden saantisuositusten riittävyyttä. – Kalsiumsuositus murrosikäiselle saattaa olla meillä liian matala. Kanadassa luuston kasvupyrähdys on paremmin huomioitu suosituksissa. Siellä murrosikäisille suositellaan 1300 milligrammaa kalsiumia päivässä. Meillä suositus on 900 milligrammaa.

D-vitamiinin saantisuositusta nostettiin tuoreisiin suomalaisiin ravitsemussuosituksiin 5 mikrogrammasta 7,5 mikrogrammaan. Mäkitie epäilee, että suositus on edelleen liian matala yli kolmivuotiaille. – Vaikka lapsi joisi litran maitoa päivässä, D-vitamiinitaso näyttää olevan matalalla.

Liikunta kuormittaa luustoa. Mekaaninen voima ärsyttää luustoa tuottamaan lisää luusoluja.

Leave a Comment: