sinkkikuva

Onko Sinkin Merkitys Aliarvioitu Pahasti?

Mitä enemmän olen asiaan tutustunut, sitä vahvemmin olen alkanut olemaan sitä mieltä, että sinkin merkitys on meillä Suomessa vielä vuonna 2017 pahasti aliarvioitu. Sinkin hyötyjä ovat mm. vahvempi immuunitoiminta, vähemmän sairasteluja ja flunssia, parempi hormonitoiminta ja jopa parempi urheilusuorituskyky.

Ja nämä ovat vasta joitakin tunnettuja ja todennettuja etuja. Todennäköisesti näitä on vielä paljon enemmänkin, sillä vieläkin löytyy yhä uusia ja uusia asioita, joissa on huomattu sinkin vaikuttavan. Eräs tuoreimmista tälläisistä on havaittu sinkin yhteys masennukseen, missä masentuneilla havaitaan järjestään alhaisempia sinkin arvoja kuin terveillä ihmisillä.

Miksi meille ei sitten kerrota joka paikasta, kuinka tärkeää on saada tarpeeksi sinkkiä? Yksi selittävä tekijä on varmaan se uskomus, että me suomalaiset saisimme tarpeeksi sinkkiä. Laskelmat on tehty sillä oletuksella, että sinkkiä, jota saamme viljoista ja vehnistä, voisi käyttää kehomme optimaalisella tavalla. Kuitenkin tässä vaikuttaa olevan sama asia kuin monien muiden viljoissa olevien ravinteiden kanssa. Viljoissa olevat torjunta-aineet torjuvat myös kehomme yrityksiä imeyttää näitä ravinteita optimaalisella tavalla. Osa niistä imeytyy, mutta suuri osa menee aivan hukkaan. Näin voikin vaikuttaa lukuja katsomalla, että suomalaiset saisivat tarpeeksi sinkkiä (tosin tämäkin on juuri ja juuri riittävästi). Kuitenkin käytännössä moni ei varmasti saa niin paljoa sinkkiä kuin olisi hyvä, vaan määrät voivat jäädä selvästi suositusten alapuolella. Kuinka yleistä sinkin puutos sitten on, sitä on lähes mahdoton sanoa. Sinkin testaaminen kehossa on nimittäin vielä hyvin epätarkka prosessi, jonka luotettavuus ei ole kovinkaan vahva.

Sinkin tarve

Virallisten suositusten mukaan suomalaismiesten tulisi saada noin 25 mg sinkkiä päivässä, ja naisten noin 20 mg. Se kuinka sattumalta tämä luku on valittu, sitä voi kukin pohtia. Nimittäin käy niin sopivasti, että nämä rajat on asetettu juuri sen mukaisesti, että keskivertosuomalainen ne täyttää. Miehet saavat noin 26 mg sinkkiä, ja naiset noin 22 mg päivässä. Kuinka mukava sattuma, jonka takia asialle ei siis tarvitse tehdä mitään.

sinkki äyriäinen

Äyriäiset ovat parhaita sinkin lähteitä.

Kuitenkin kuten aikaisemmin mainitsin, suurin osa ihmisten saamasta sinkistä tulee erilaisista viljoista tehdyistä ruoista. Usein nämä ovat pitkälle prosessoituja, sillä harva tekee omia leipiään enään. Prosessointi ja viljojen sinkin heikko imeytyminen taas vittaisi siihen, että kyseessä ei ole tilanne, missä kaikki olisi kohdillaan. Enemmänkin vaikuttaisi, että meillä on puutostila, josta kukaan ei ole oikein tietoinen. Kuitenkin maailmalla sinkin puutos on yleinen ongelma, kuitenkin uskomus on yhä vahva, että sitä ei olisi täällä meilläpäin.

Tämä tilanne näyttääkin hieman samalta kuin tilanne on ja varsinkin oli d-vitamiinin kanssa. Pitkään meille on kerrottu, että ihminen tarvitsisi vain 5 mikrogrammaa d-vitamiinia päivässä, jotta pysyisi terveenä. Kuitenkin nykyään määrä on nostettu 10 mikrogrammaan, eli tuplattu tuosta vain. Ja useat maailmantunnetut lääkärit ja tutkijat ovat sitä mieltä, että oikeampi suositus olisi lähempänä 100 mikrogrammaa kuin 10:tä.

Onko tarve siis mitoitettu sen mukaan, ettei sen eteen tarvitsisi tehdä mitään? Olisihan se aika kriisi, jos selviäisi että suuri osa suomalaisista kärsisi sinkin puutteesta, ja asialle pitäisi oikeasti tehdä jotain. Helpompi vain lakaista ongelma maton alle, ja jättää asia huomioimatta kokonaan. Kuullostaako tutulta?

Homma jää sinun harteillesi

Koska vahvasti näyttää siltä, että on turhaa odottaa terveysviranomaisten apua tässä asiassa, täytyy jokaisen alkaa huolehtia itse sinkin saannista. Tämä onnistuu helpoiten lisäravinteiden muodossa, sillä parhaat sinkkiä sisältävät ruoat ovat monesti hyvin kalliitta. Näitä ovat mm. osterit, äyriäiset ja hienot lihat. Halvimmalla sinkkiä saakin purkista, jonka takia suosittelen sitä heille, jotka haluavat helposti saada tarpeeksi sinkkiä, ilman että siitä tarvii maksaa satoja euroja kuussa.

Sinkin saannista on helppo varmistua pienillä valinnoilla, mutta koska meille ei näistä kerrota, ei monikaan niitä tee. Uskon kuitenkin että tulevaisuudessa tilanne on samanlainen kuin oli d-vitamiinin kanssa, ennen kuin siitä tuli lähes itsestäänselvyys, että sitä täytyy suomalaisten saada enemmän. Toivottavasti näin on, sillä moni voisi parantaa terveyttään helposti sinkkiravintolisien avulla, mutta ei ole siitä vaan tietoinen.

Leave a Comment: