mankola

Mankolan Peruskoulu Kasvattaa Omat Ruokansa

Jyväskylässä sijaitsevassa Mankolan koulussa näytetään esimerkkiä siitä, kuinka käytännönläheisen ruokakasvatuksen voi jalkauttaa osaksi normaalia perusopetusta. Vanhan emäntäkoulun puitteet mahdollistavat peltojen viljelyksen ja kasvihuoneen hyödyntämisen tavalla, josta muut kunnat ja kaupungit voivat vain uneksia.

Miltä kuulostaa peruskoulu, jonka oppilaat saavat nautiskella koulun omien mehiläispesien hunajasta, hyödyntää kotitaloustunneilla oman banaani- ja avocadopuun hedelmiä, hillota soseet omista omenapuista ja poimia marjat viinimarjapensaista? Ja vieläpä meillä Suomessa!

Toiminta on jo aloitettu ja viralliset vihkijäiset vietettiin joulukuussa 2013. Alkutaipaleella siis ollaan, eikä kokemuksia ole ehtinyt vielä paljoa kertyä, mutta palaute toimintamallista on tähän mennessä ollut ainoastaan positiivista. Edes mehiläispesien pörisijät eivät ole aiheuttaneet vanhemmissa tai kunnan päättäjissä turhia pelkotiloja, mikä osoittaa paluuta tervehenkiseen luonnonmukaiseen ajatteluun muutoin niin ylivarovaisen kansamme keskuudessa.

Mankolan koulu on kunnallinen peruskoulu, jossa toimivat luokat 1-9. Mankolan koulun rehtori Pipsa Teerijoki kertoo, että vanhempien ja yksityisten lahjoittajien tuki on ollut toiminnan käynnistämiselle ja ylläpitämiselle elinehto. Lahjoituksia on saatu niin kasvihuoneen kasvien muodossa kuin kummilintutoiminnan kauttakin. Mankolassa on siis vihannesten, hedelmien ja marjojen lisäksi myös lintuja, joita mm. luontokerhot hoitavat.

Mankolan koulussa ollaan syystäkin ylpeitä erilaisesta kouluympäristöstään, joka tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia sisällyttää käytännön harjoituksia teoriaopetuksen oheen useissa perusoppiaineissa. Mankolassa tätä käytännön iloa jaetaan auliisti muillekin, sillä yhteistyösuunnitelmia viritellään parhaillaan vieressä sijaitsevien julkisen ja yksityisen päiväkodin kanssa.  Näin myös pienimmät lapsukaiset pääsevät jatkossa nauttimaan hellästi hoidetun ja itsekasvatetun lähiruoan ihmeestä.

Kiitos Mankolan koulun rehtorille Pipsa Teerijoelle.

 

Leave a Comment: