pikavippien ongelmat

Pikavippien ongelmat laajempia kuin kuviteltu?

Suomalaisten into pikavippejä kohtaan (alkaen jo 18-vuotiaana) on herättänyt tietyissä piireissä huomiota jo pitkään, mutta monelle kadun tallaajalle nämä asiat ovat vielä täysin pimennossa. Ja ongelmaa aiheuttaa myös se, että emme tiedä tarkalleen paljonko näitä lainoja otetaan, ja missä määrin ne oikein aiheuttavat ongelmia. Kärsiikö niistä joka kolmas ottaja, vaikko useampi tai harvempi? Tätä ei tiedetä, samoin kuin montaa muuta tärkeää faktaa jotka voisivat auttaa näitä asioita selvittämään.

Samalla kun pikavippien maksuajat ovat pidentyneet jonkin verran, niin myös niiden ongelmien salailu on todennäköisesti tullut helpommaksi. Mahdollisia haasteita ja ongelmia voidaan paremmin siirtää tulevaisuuteen, joka voi aiheuttaa sen että ongelmat ovat pahempia sitten kun mitään ei ole tehtävissä. On helppo nähdä, että jos pikalainoja saadaan vain 30 päiväksi, niin niiden ongelmat paljastuvat paljon nopeammin kuin jos niiden maksuaika on vuosi tai jopa useampi.

Senpä takia uskon, että tätä koko ongelman laajuutta ei ole vielä havaittu, ja se tulee paljastumaan vasta paremmin lähivuosien aikana. Tämä muutos pidempiin maksuaikoihin ja suurempiin lainasummiin on nimittäin sen verran tuore, että luulen vakaasti pahempien ongelmien olevan monella vielä piilossa. Kiitos näiden maksuaikojen, voi tätä ongelmaa siirtää eteenpäin montakin vuotta ottamalla uutta lainaa toisen perään, varsinkin kun monet lainapaikat lupaavat uusia lainoja jopa ilman korkoa. Varsinkin kun näitä vippipaikkoja on nykyään näinkin monta, että niiden lävitsekäyminen vie aikansa ja voi saada ongelman todella pahalle tolalle ennen kuin kukkaron hanat laitetaan kiinni.

Jos näiden pienlainojen vaikutuksia tutkittaisiin paremmin ja tarkemmin, uskon että saisimme selville monia tärkeitä asioita joiden avulla voisimme hillitä näiden ongelmia ja tekemään parempia päätöksiä tulevaisuudessa sen suhteen, kannattaako näiden antamista jatkaa näin vastuuttomasti ja ilman tarkempaa valvontaa. Nytten kun tarkkaa tietoa tai tilastoa ei ole, on melko mahdoton tehdä päätöksiä rationaalisesti, vaan se vaatisi tunnepohjaista päätöksentekoa, johon moni ei ole valmis.

Onko tämä tietojen piilottelu sitten tarkoituksellista? Pikavippiyrityksillä on sisällään varmasti paljon tälläistä tietoa, jota ne eivät ehlä halua paljastaa niiden arkuuden takia.  Varsinkin kun jo pidempään näiden yritysten johdosta on löytynyt hämäräperäisiä ihmisiä, joita ei ehkä kiinnosta niin kovin tarkkaan ihmisten hyvinvointi voittojen sijasta.

Mielestäni nämä faktat pitäisi saada selville, jotta voisimme selvittää näiden ongelmien laajuuden. Pikavipeillä on myös hyvät puolensa, mutta jos emme tiedä niiden haitoista mitään, mite voisimme tietää kannattaa niiden antaa jatkua nykyisellään, vai kannattaisiko niille kenties tehdä jotain?

Päivitys 2018: Kiitos Seriffilainalle kommentista, korjasin sen perusteella erään väittämän paremmin totuutta vastaavaksi.

Leave a Comment: