yksinäisyys ja deittailu

Suomalaiset nettideiteille, mars!

Olen huolestuneena seurannut, kuinka suomalaisten yksinäisyys on kasvava ongelma, vaiettu ongelma. Tämän takia kehoitankin suomalaisia menemään treffeille äkkiä, sillä yksinäisyys aiheuttaa vakavia ongelmia.

Tutkimukset ovat tämän vuosituhannen puolella selvästi osoittaneet, että yksinasuvat ovat keskimäärin masentuneempia, vähemmän menestyviä, vähemmän elämästään nauttivia ja kuolevat vielä nuorempana kuin parisuhteessa olevat. Ihminen on alunperin laumaeläin, ja samat geenit meissä on vieläkin. Tarvitsemme kumppania ja seuraa, ja seuran ei aina tarvitse olla mikään parisuhde, kunhan kavereita on paljon. Kuitenkin suurimmalla osalla helpoin tapa saada itselleen paljon seuraa on juuri parisuhteen kautta, sillä sillä tavoin saamme tavallaan oman seuralaisen, jolla on aikaa meillä usein. Monesti kavereita on vaikea tavata niin usein.

Miksi suomalaiset ovat yhä yksinäisempiä

Suomalaisten yksinäisyys on ollut selvässä kasvussa, ja tälle on varmasti monta selittävää tekijää. Yksinasuvia varsinkin kaupungeissa on enemmän kuin koskaan, ja tavallaan on surullista että esimerkiksi Helsingissä on aina pulaa juuri yksiöistä. Osaltaan tämä johtuu opiskelijoista ja hinnasta, mutta on selvästi osoitettu, että sinkkujen osuus ihmisistä on Helsingissä maan suurimpia.

Miten on mahdollista, että paikassa jossa sinkkuja on niin paljon, ihmiset ovat kuitenkin sinkkuja vuodesta toiseen. Luulisi järjellä ajateltuna, että ihmiset olisivat sinkkuja helpoiten paikoissa missä on vähän muita ihmisiä, ei maan suurimmassa metropolissa.

Viekö kaupunkilaisten urat niin paljon aikaa ja energiaa, että suhteille ei jää aikaa? Vai ovatko ihmiset krantumpia kun valinnanvaraa on enemmän?

Itse olen pienen kaupungin kasvatteja, tai oikeastaan kylän. Muistan kun siellä ei todellakaan oltu kranttuja, vaan se oli aivan ihana se naapurin Minna. Sen kanssa haluttiin seurustella, ja jos se ei suostunut niin kyllä muutkin kelpasi.

Voisiko osasyy olla sosiaalinen media. Nuoria pommitetaan keskimäärin tuntikausia päivässä kuvilla kauniista ihmisistä, joita monesti he eivät tule koskaan tapaamaan. Kaiken maailman mallit ja Instagram tähdet saavat nuoret kuvittelemaan ihmisten olevan niin hyvännäköisiä, ja sitten se tavallinen kaveri ei niin enään kiinnostakkaan.

Samalla myös tälläiset kuvat saavat nuoret ja vähän vanhemmatkin helposti hyvin herkiksi omaa kehoaan ja ulkonäköään kohti, jolloin ei ehkä uskalleta osoittaa sitä mielenkiintoa vastakkaista sukupuolta kohtaan.

En tiedä, kuten alussa sanoin, tämä on varmasti monen asian summa, ei minkään yhden syyn.

Seurauksena on kuitenkin se, että yksinäisyys on kasvussa, ja jos asiaa ei saada kohdalleen, on meillä käsissämme tikittävä aikapommi, joka joskus purkautuu rajusti. Se näkyy varmasti kasvaneena työttymyytenä, ihmisten jäämisellä pois työelämästä ja masennusdiagnoosien kasvulla. Kaikki ovat surullisia ihmisille, mutta myös äärimmäisen kalliita yhteiskunnalla.

Tämän takia mielestäni meidän pitäisi enemmän puhua tästä ongelmasta, ja jotenkin saada tuettua ihmisten deittailua ja treffailua. Miten se onnistuisi, siinä on iso kysymys, johon varmasti on vaikea yhden miehen vastausta itsekseen keksiä.

Leave a Comment: